Tietoa Kiltatoiminnan perustaja Kaarina Karista

Kiltatoiminnan perustaja Kaarina Kari 17.12.1888 – 21.03.1982
Maaliskuun kiltakokouksessa saimme kuulla kiltatoiminnan perustajasta Kaarina Karista esitelmän, jonka oli koonnut Pohjois-Suomen kiltavastaava Eeva-Leena Ylimäki.
Kaarina Kari on tehnyt arvokkaan uran voimistelunopettajana, lääkärinä, kirjailijana ja liikuntajärjestöjohtajana. Häntä pidetään suomalaisen naisliikunnan, retkeilyn ja tunturi-vaelluksen uranuurtajana.
Vuonna 1949 Kaarina Kari esitteli ajatuksen sisaruuskillan perustamisesta liiton vuosikokouksessa. Taustalla oli huoli seurojen jäsenistä, uskollisuus seuratyöstä ja sen jatkumisesta vielä aktiivisen harrastamisen jälkeen. Uskollisuuden kilta on yksi rengas kasvatustyössä.
Ensimmäinen kilta perustettiin Helsingin Naisvoimistelijain toimesta v. 1950 ja säännöt julkaistiin v. 1951.
Killan tarkoituksena on koota seuran jäsenet uskolliseksi sisarpiiriksi, seuran vireyden ja toveruuden/ystävyyden ylläpitäjäksi, seuran ja sen toiminnan tukemiseksi.
Innovatiivisena ja ennakkoluulottomana naisena voimistelu oli Kaarina Karin rakkain harrastus. Hän kehitti liikuntaa omaa kehoaan kuunnellen, oli valiovoimistelija ja johti monia naisvoimistelun kenttänäytöksiä.
Kaarina Kari kannusti naisia ja tyttöjä myös hiihtoretkeilyyn, josta hän kävi hakemassa oppia Ruotsista jo 1920 luvulla. Hän järjesti hiihtomatkoja Suomen tuntureille ja perusti oman hiihtomajan Vatikuruun v. 1935. Kaarina Kari on ensimmäinen nainen, joka vaelsi Halti-tunturille ja häntä pidetään Suomen koulujen ”hiihtolomien äitinä”. Mottona oli, retkeily tuo terveyttä ja elämänhalua, mutta vain sillä ehdolla, että varusteet ovat käytännölliset ja kestävät.
Vuonna 1949 perustettiin Kaarina Karin aloitteesta Kisakallion urheiluopisto naisten ja tyttöjen voimisteluopistoksi. Hän itse teki myös opetustyötä ja viimeisinä vuosina hän paneutui vanhusten liikunnan kehittämiseen. Esim. kilonpainoisella kumivanteella toistettiin erilaisia liikesarjoja ja ehkäistiin ikääntyvien ihmisten ”aikuislatistumaa”.
Kaarina Kari matkusteli paljon ja osallistui kansainvälisiin voimistelutapahtumiin, joista mainittakoon v. 1991 Gymaestrada Amsterdamissa, johon osallistui 209 kiltalaista.
Vielä tänä päivänä monet Kaarina Karin ajatukset ja toimintamallit ovat käytössä.
Limingan Naisvoimistelijoiden U- kiltalaiset saavat elää tätä kaikkea todeksi omassa toiminnassaan ja seuran jumppatunneilla syntynyt ystävyys jatkuu kiltatoiminnassa.
Leila Mäkikyrö kiltaäiti
Kuvat alla Oili Martikkala